Yeni Türkiye’nin hayali yoksulluk

Yoksulluk ve Açlık Sınırı: Ekonomik Sorunların İnsanları Nasıl Etkilediği

Ekonomik krizlerin giderek arttığı ülkemizde, yoksulluk ve açlık sınırı milyonlarca insanı etkilemeye devam ediyor. Asgari ücretle geçinenler, düşük maaş alan işçiler ve emekliler, hayatlarını sürdürmek için zorlu bir mücadele veriyor. Özel sektörde çalışanlar ve memurlar da benzer şekilde, yetersiz maaşlarla yoksulluk sınırına yaklaşıyor. Ekonominin geldiği noktada, dar gelirli milyonlarca insan açlık sınırının altında yaşamaya çalışıyor ve ‘yoksul’ kategorisine adım atmış durumda.

2025 Yılı Açlık Sınırı ve Yoksulluk Sınırı

Geçtiğimiz yılın sonunda açlık sınırı 21.083 lira, yoksulluk sınırı ise 68.675 liraydı. En düşük memur maaşı olan 16.720 liranın üzerinde bir maaş alanlar, yıl başındaki zammın ardından yoksulluk sınırına yaklaşmayı umut ediyordu.

2024 yılı sonunda ise asgari ücretli açlık sınırının 4.081 lira, en düşük işçi-esnaf emeklisi 8.583 lira ve en düşük memur emeklisi 3.496 lira altında bir gelire sahipti. Ancak bu yılın başında yapılan zamlar, asgari ücretin açlık sınırını geçmesine yardımcı olmadı. Aynı durum en düşük maaş alan işçi ve esnaf emeklileri ile memur emeklileri için de geçerli oldu.

Mart sonunda ise asgari ücretin alım gücü, TÜİK enflasyonuna göre 20.084 liraya, ENAG enflasyonuna göre ise 19.016 liraya gerilerken açlık sınırı 23.615 liraya çıktı. Milyonlarca asgari ücretli, açlık sınırının altında yaşam mücadelesi vermeye devam ediyor.

25 Milyon Dar Gelirli ve Yoksulluk

Ülke genelinde, yaklaşık 25 milyon emekli ve çalışanın açlık sınırının altında yaşam mücadelesi verdiği belirtiliyor. Gerçek maaşları ile reel alım güçleri arasındaki fark nedeniyle, asgari ücretli ve düşük ücretli çalışanların sayısının 10 milyonu, emekli sayısının ise 13 milyonu aştığı tahmin ediliyor. Bu veriler, 25 milyondan fazla dar gelirli için ‘yoksulluk’ denilen durumun neredeyse imkansız bir hale geldiğini gösteriyor.

Related Posts

Dolar ve euroda son durum ne? Piyasalarda gün ortası! (23 Temmuz 2025)

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 0,16 değer kazanarak 10.632,59 puana yükseldi. Dün 10.616,18 puandan kapanan BIST 100 endeksi, güne 29,04 puan ve yüzde 0,27 artışla 10.645,12 puandan başladı. Endeks, saat 13.00 …

Yerli Turistlerin Seyahat Harcamaları Artışta

TÜİK, 2025’in ilk çeyreğinde yerli turist harcamalarının %68,9 arttığını açıkladı.

Cengiz İnşaat Hırvatistan’a da el attı: 1 milyar euroluk teklif

Cengiz İnşaat rotayı Hırvatistan’a çevirdi. Hırvatistan’da Dugo Selo-Novska demiryolu hattının yeniden inşasının yaklaşık 620 milyon euroya mal olması bekleniyor. Projeye en düşük teklifi 677 milyon euro ile Hindistan merkezli Afcons Infrastructure verirken, Doğuş ve Cengiz İnşaat’ın ise yaklaşık 1 milyar euroluk teklif sunduğu belirtildi.

Mersin’de Dolu Tarım Ürünlerini Vurdu

Erdemli’de dolu sebze tarımını olumsuz etkiledi, hasar tespit çalışmaları yapılacak.

Altın fiyatları ne kadar oldu? İşte tam, yarım, çeyrek, gram altın fiyatları…

Altın fiyatları yeni haftada vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Yaz döneminin gelmesiyle düğün, nişan, kına vb. organizasyonlarda altın takmak isteyenler tarafından çokça araştırılıyor. Peki 21 Temmuz Pazartesi itibariyle gram, çeyrek, tam altın fiyatları ne kadar oldu? İşte bugünün güncel altın fiyatları…

Alman devlerinden ‘Made for Germany’ yatırım girişimi

Almanya’da 61 şirket ülkeye yatırımcı güvenini artırmak için ortak “Made for Germany” girişimi başlatarak, 2028’e kadar 631 milyar avro yatırım yapacaklarını duyurdu.