Asya’da savunma şirketi hisselerinde artış

Hindistan ve Pakistan Arasındaki Jeopolitik Gerilimlerin Yarattığı Küresel Riskler

Hindistan ve Pakistan arasındaki jeopolitik gerginliklerin artması, küresel çapta jeopolitik risklerin yükselmesine neden olmaktadır. Hindistan, 22 Nisan’da Pahalgam bölgesinde gerçekleşen ve 26 kişinin hayatını kaybettiği terör saldırısına karşılık olarak 6 Mayıs’ta Pakistan toprakları ile Pakistan’ın kontrolündeki Azad Keşmir bölgesine füze saldırıları düzenlemişti.

Hint ordusu, 9 hedefe yönelik başarılı bir şekilde saldırı gerçekleştirdiğini açıklarken, Islamabad yönetimi ise saldırılarda 26 kişinin hayatını kaybettiğini ve 46 kişinin yaralandığını duyurmuştu. Pakistan ordusu, Hindistan’ın saldırısı sırasında 5 savaş uçağını düşürdüğünü iddia etmişti fakat Yeni Delhi yönetimi bu iddiayı yalanlamıştı.

Pakistan’ın sınır ötesi saldırılarında Cammu Keşmir’de 12 kişinin hayatını kaybettiği belirtilirken, Pakistan Savunma Bakanı Khavaja Muhammed Asıf ise gerilimin artmasının nükleer bir savaşa yol açabileceği uyarısında bulunmuştu.

Artan gerilim, Asya’daki savunma ve havacılık şirketlerinin hisselerinde yükselişe neden olmuştu. Savunma sanayi şirketlerinin borsalardaki performansları incelendiğinde Güney Koreli şirketler Hanwha Aerospace ve HLB Co’nun yatırımcısına kazanç sağladığı görülmüştü.

Jeopolitik risklerin artmasıyla Asya’daki savunma sanayi şirketlerinin savunma harcamalarına daha fazla odaklanması beklenirken, ABD ve Avrupa merkezli şirketlerin hisse fiyatlarına ise henüz yansımamıştı. ABD merkezli şirketler L3 Harris Technologies ve Lockheed Martin’in hisselerinde artış yaşanırken, diğer şirketlerin hisselerinde ise değer kayıpları yaşanmıştı.

Genel olarak, Hindistan ve Pakistan arasındaki gerilimin küresel çapta jeopolitik riskleri artırdığı ve savunma sanayi şirketlerinin hisselerinde dalgalanmalara yol açtığı görülmekteydi.

Related Posts

Bu kez TUİK bile gizleyemedi

TÜİK, 2025 Haziran ayı Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi (Tarım-ÜFE) verilerini açıkladı. Buna göre yıllık yüzde 50,31 arttı, aylık yüzde 18,82 arttı. Böylece çiftçinin enflasyonunda rekor yükseliş görüldü. TÜİK meyve fiyatlarındaki sert artışı gizleyemedi. Meyve fiyatları bir yılda yüzde 202 artış gösterdi.

Dolar/TL 40,23 seviyesinden işlem görüyor (14 Temmuz 2025)

Cuma günü yükseliş eğiliminde hareket eden dolar/TL, günü önceki kapanışının yüzde 0,2 üzerinde 40,1650’den tamamladı. Dolar/TL, bugün saat 09.15 itibarıyla yüzde 0,2 artışla 40,2280’den işlem görüyor. Aynı dakikalarda avro/TL yüzde 0,1 azalışla 46 …

Borsa İstanbul’da tarih değişikliği! 16 Temmuz’da yapılacak

Resmi tatil nedeniyle Borsa İstanbul’da takas işlemlerinin tarihinde değişiklik olacak. Pay Piyasasında, bugünkü işlemlerin takası 16 Temmuz Çarşamba günü, 14 Temmuz Pazartesi günü gerçekleştirilecek işlemlerin takası da 17 Temmuz Perşembe günü …

Cari açık 684 milyon dolar!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2025 yılının Mayıs ayına ilişkin ödemeler dengesi verilerini duyurdu. Buna göre, cari işlemler dengesi mayısta 684 milyon dolar açık verdi. Ekonomistlerin beklentisi, açığın 825 milyon dolar seviyesinde …

Altının kilogram fiyatı 40 bin lira birden düştü

Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası’nda (KMKTP) altın fiyatlarında dikkat çeken bir düşüş yaşandı. Standart altının kilogram fiyatı, gün içinde en düşük 4 milyon 240 bin lira, en yüksek ise 4 milyon 252 bin lira seviyelerini …

Ağam bizimle eğlenir! İngiltere’ye gitti ülkeyi unuttu: Kişi başı gelirle övündü

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, Türkiye Katılım Bankaları Birliği ile Birleşik Krallık İhracatın Finansmanı Kuruluşu (UK Export Finance) tarafından düzenlenen İslami Finans Zirvesi programı kapsamında bulunduğu İngiltere Londra’da yatırımcı …