Bakan Bolat: Çok taraflı ticaret sistemi kuralları korunmalı

OECD Bakanlar Konseyi Toplantısı Paris’te Gerçekleşti

Paris’te gerçekleşen OECD Bakanlar Konseyi Toplantısı’na ilişkin değerlendirmelerde bulunan Bolat, Türkiye’nin kurucu üyelerinden olduğu OECD’nin Avrupa’nın yeniden imarı için 1948’de ABD ve ana Avrupa ülkelerinin öncülüğünde kurulan bir işbirliği, koordinasyon ve kalkınma kuruluşu olduğunu belirtti.

OECD’nin Genel Sekreterliği ve üye ülkelerin daimi temsilcilerinin yılda bir defa Paris’te bulunduğunu ifade eden Bolat, ticaret, dışişleri, hazine ve maliye bakanlarının davet edildiği ortak bir Bakanlar Konseyi Toplantısı düzenlendiğini aktardı.

Toplantı kapsamında uluslararası ekonomik sistemin karşı karşıya olduğu sınamalar ve çok taraflı uluslararası ticaret sisteminin risklerinin tartışıldığını belirten Bolat, OECD ülkelerinin ortak bir bildiri yayınladığını dile getirdi.

Bolat, konuşmasında çok taraflı ticaret sistemi kurallarının korunması gerektiği ve sübvansiyonlara başvuran ülkelerin engellenmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, OECD ile Dünya Ticaret Örgütü arasındaki işbirliğinin artırılması ve gelişmekte olan ülkelerin uluslararası finans sistemine erişimlerinin artırılması önerilerini paylaştı.

OECD’nin dünya ekonomisi ve ticaret sistemindeki kaygılar ve olumsuzluklar konusunda fikir ürettiğine ve beyin jimnastiği yaptığına işaret eden Bolat, bu çalışmaların dünya ekonomisi için fayda sağlayabileceğini umduklarını belirtti.

Bakan Bolat, dijitalleşmenin ön planda olduğu ve yeşil ekonominin güçlendiği bir çağda, ülkelerin yatırım yapmaya ve uygulamaları benimsemeye ihtiyaç duyduğuna dikkat çekerek, bu çalışmaların dünya ekonomisi için fayda sağlamasını umut ettiklerini sözlerine ekledi.

Related Posts

Bayram öncesi döviz kuru hareketlendi

Dolar ve euro yeni güne yükselişle başladı. İstanbul serbest piyasada dolar 39,32 liradan, euro ise 44,85 liradan işlem görüyor. Her iki kurda da dünkü kapanışa göre artış dikkat çekiyor.

Ünlü kahve zincirinden okkalı zam

Starbucks, 4 Haziran 2025 tarihinde içecek fiyatlarını yaklaşık yüzde 15 oranında artırdı. Yaz aylarında sıkça tercih edilen Refresha ve Frappuccino gibi soğuk içeceklerin fiyatları 195 liraya kadar çıkarken, yeni fiyat listesinde en ekonomik seçenek …

İstanbul’da hayat yangın yeri: Aylık yaşam maliyeti 92 bin liraya çıktı!

İstanbul Planlama Ajansı’na göre dört kişilik bir ailenin ortalama yaşam maliyeti bir yılda yüzde 49 arttı. Sadece bir ayda 1.690 lira yükselen maliyet, mayıs ayında 91.722 TL’ye ulaştı.

AB ile vize krizi masada: Türkiye’den iş dünyası için kolaylık talebi

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, AB Komisyonu Üyesi Sefcovic ile yaptığı görüşmede iş dünyasının yaşadığı Schengen vizesi sorununu gündeme taşıdı. Ankara’da 1 Temmuz’da düzenlenecek Yüksek Düzeyli Ticaret Diyaloğu’nda vize engellerine karşı somut adımlar atılması bekleniyor.

İndere’de çifte bayram! Bakan Kurum: Dağları deldik, yepyeni bir şehir kurduk

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Kurban Bayramı’nı Adıyaman İndere’de yapımı tamamlanan evlerinde karşılayacak ailelerin görüntülerini paylaştı.

Vergi uzmanı açıkladı: Temmuzda akaryakıt alkol ve tütüne zam yolda!

Temmuz ayında akaryakıt, alkol ve tütün ürünlerinde otomatik vergi artışı bekleniyor. Vergi uzmanı Ozan Bingöl fiyatlara yansıyacak zamların üretici enflasyonuna göre belirleneceğini belirtti. Karar Resmî Gazete’de yayımlanması halinde uygulamaya girilecek.