En istilacı 100 türden 12’si Türk denizlerinde

EVRİN GÜVENDİK / Ankara –

Uluslararası bir rapor, istilacı yabancı türlerin dünya genelinde yayılmasının arttığını belirtiyor ve Türkiye’nin bu türlerin taşınmasında önemli bir geçiş noktası olduğunu vurguluyor.

Rapor, Dünya Doğayı Koruma Birliği’nin (IUCN) verilerine dayanarak, 12 istilacı yabancı türün Türkiye’de bulunduğunu ortaya koyuyor. Bu türler arasında Doğu Amerika sivrisinek balığı, taraklı denizanası, deniz salyangozu, gümüşi havuz balığı, zebra midyesi, su sümbülü, katil yosun, gökkuşağı alabalığı, Mozambik tilapyası, su maymunu, kırmızı yanaklı su kaplumbağası ve karabalık yer alıyor.

Sağlığı da Etkiliyor

Raporda, istilacı türlerin patojenler ve hastalıklar yayarak yerli balık popülasyonlarında ani ölümlere veya azalmalara neden olabileceği belirtiliyor. Ayrıca, raporda şu tespitlere yer veriliyor:

“Akdeniz, Türkiye kıyılarında egzotik göçlerin en yaygın olduğu bölgelerden biridir. Egzotik türler, balıkçılık faaliyetleri sırasında balıkçıların sağlığını tehdit eder, ekstra iş gücü, yakıt ve av araçları maliyetlerinde artışa neden olabilir. Bu durum, denizel ekosistem üzerinde de olumsuz etkilere yol açarak yerli türlerin bolluğunu azaltabilir ve balıkçılık faaliyetleri için ciddi zararlara sebep olabilir.”

Eylem Planı Önerisi

Raporda, denizlerdeki istilacı türlerle mücadele etmek için eylem planı hazırlanması gerektiği belirtiliyor. Komisyon, sucul yabancı türler için daha kapsamlı yasal düzenlemeler yapılmasını, giriş yapan türlerin yayılmasını önlemek için kontrollerin yapılmasını, popülasyon oluşturduğu kanıtlanan türler için izleme ve imha çalışmalarının yapılmasını öneriyor. Ayrıca, denizanası, aslan balığı gibi istilacı türlerin ekonomiye kazandırılması için çalışmalar yapılmasını da tavsiye ediyor.

Related Posts

‘Kovmayacağım’ demişti: Trump, Powell fikrini değiştirdi

ABD Başkanı Trump, Fed Başkanı Powell’ı görevden almayacağını söylemini değiştirmek zorunda kalabileceğini açıkladı.

Dünya Bankası’ndan kritik uyarı: Borç şeffaflığında reformlar yapılmalı

Dünya Bankası, “Radikal Borç Şeffaflığı” başlıklı rapor yayımladı. Raporda, borç şeffaflığı uygulamalarında köklü değişikliklerin gerekli olduğu belirtildi. Daha sıkı finansman ortamına yanıt olarak daha fazla gelişmekte olan ekonominin bütçe dışı ve …

Rus enerji devinden petrol açıklaması!

OPEC+ ülkelerinin petrol üretim kararı enerji piyasalarında yakından takip ediliyor. Gazprom Neft CEO’su, bu adımın küresel arz dengesini bozmayacağını belirtti. Yaz aylarında artan talep piyasadaki etkileri sınırlayabilir.

Motorin ve benzine büyük zam geliyor: Akaryakıtta tabelalar bir kez daha değişecek

Yarın itibarıyla akaryakıt fiyatlarına yeni zam geliyor. Devam eden İsrail-İran gerilimiyle artan petrol fiyatları, litre başına benzine 1.51 TL, motorine ise 3.30 TL zam olarak yansıyacak. Son bir haftada motorine toplamda 5 TL, benzine ise 3 TL artış yaşandı.

Şirketleri batıran bakan

“Ekonomide zor günler geride kaldı” deniyor ancak veriler aynısını söylemiyor. Sadece nisan ayındaki konkordato başvuru sayısı geçen yıla göre yüzde 100 arttı.

Vergi affı gelecek mi? Bakanlık açıklama yaptı

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kamuoyunda gündeme gelen vergi affı ve yeniden yapılandırma iddialarına ilişkin açıklama yaptı. Bakanlık, bu konularda herhangi bir yasal düzenleme ya da çalışma bulunmadığını duyurdu.