Erdoğan’ın ‘ahtapot’ çıkışının ardından Süleymancılara operasyon: Bürokrat dahil dört kişi gözaltında

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Ahtapot” Benzetmesinin Hedefi Olan Süleymancılar Cemaati’ne Operasyon

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Meclis’teki grup konuşmasında yaptığı “ahtapot” benzetmesiyle işaret ettiği yapılardan biri olarak görülen Süleymancılar Cemaati’ne yönelik operasyonlar başlatıldı. Ankara’da, biri üst düzey bürokrat olmak üzere dört kişi gözaltına alındı.

Erdoğan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) merkezli yürütülen soruşturmaya dair konuşmasında, “Bu karanlık organizasyon İstanbul’la sınırlı kalmadı, kolları farklı yerlere uzanan bir ahtapota dönüştü,” demiş; siyasi partilerden bürokrasiye, cemaatlerden istihbarat kuruluşlarına kadar geniş bir yelpazeyi kapsayan bir ilişki ağına dikkat çekmişti.

Bu açıklamaların ardından Süleymancılar Cemaati’nin hedefte olduğu yönünde kulisler hareketlendi. Eski AKP milletvekili ve cemaatin iç yapısına hâkim isimlerden Fatih Süleyman Denizolgun, sosyal medya üzerinden “operasyon geliyor” mesajları verdi. Cemaat lideri Alihan Kuriş’in yurt dışına kaçma hazırlığında olduğunu, en güvendiği isimlerden görevlerini bırakmalarını istediğini ve cemaat varlıklarının elden çıkarıldığını iddia etti.

Gözaltına alınan kişiler arasında yargı teşkilatından bir bürokratın da olduğu Aydınlık Gazetesi tarafından aktarıldı.

Cemaatin 2019’dan bu yana AKP’den uzaklaşarak muhalefete yönelmesi, özellikle İstanbul seçimlerinde muhalefeti desteklemesi ilişkileri gerginleştirmişti. Mersin Silifke’de bir Cumhuriyet Başsavcısının, cemaat lideri Kuriş’in arkasında yer aldığı bir fotoğraf karesi sonrası hakkında soruşturma başlatılması da bu çatışmanın yargıya yansıyan bir boyutuydu.

SÜLEYMANCILAR CEMAATİ KİMDİR?

Türkiye’de binlerce yurt, okul ve dernekle faaliyet gösteren Süleymancılar, Avrupa’da da güçlü bir yapılanmaya sahip. Cemaatin özellikle yargı ve emniyet içinde örgütlü olduğu ileri sürülüyor. Kurucuları Süleyman Hilmi Tunahan’ın ardından aileden gelen liderlik zinciriyle yönetilen yapı, zamanla siyasette de etkili oldu.

Cemaat, 2000’li yıllarda AKP ile iç içe geçmiş, ancak son yıllarda yollar ayrıldı. 2016’da hayatını kaybeden Ahmet Arif Denizolgun’un ardından liderliği üstlenen Alihan Kuriş’in muhalefete yakın çizgisi bu ayrışmanın temelini oluşturdu.

OPERASYONLAR GENİŞLEYEBİLİR

İddialar; operasyonun yalnızca Süleymancılarla sınırlı kalmayabileceğini, Erdoğan’ın “ahtapot” açıklamasının işaret ettiği şekilde, medyadan iş dünyasına, farklı yapılara kadar uzanacak bir “temizlik” dalgasının gelebileceğini gösteriyor. Bu hamle, iktidarın muhalefetle yakın ilişkiler kuran dini yapılar üzerindeki kontrolünü yeniden tesis etme arayışı olarak değerlendiriliyor.

Related Posts

Bakırhan’a bir tepki de MYP’den

DEM Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan’ın koruculara yönelik ifadelerine Milli Yol Partisi Genel Başkanı Remzi Çayır’dan tepki geldi. Çayır, “Sakın korucuları aşağılamayın. Sizin böyle bir haddiniz, hakkınız yoktur. Oturun oturduğunuz yerde!” dedi.

Ukraynalı yetkililer: Rus heyeti kabul edilemez bir dizi şeyi dile getirdi, ateşkes konusunda Rusya’dan bir yanıt almadık

“Kiev yakınlarında takas edilecek kişilerin listeleri üzerinde çalışmaya başlayacağız. Ateşkes de dahil liderler toplantısına ihtiyacımız var, bir sonraki adımımız bu olacak. Türkiye’nin katılımına ve kolaylaştırıcı rolüne değer veriyoruz”

Donetsk’te Rus ilerleyişi: 6 bölge ele geçirildi!

Bakanlık, Rus ordusunun 10-16 Mayıs tarihlerinde Rusya-Ukrayna Savaşı’ndaki faaliyetlerine dair bilgi verdi. Açıklamada, Ukrayna’nın askeri sanayi hedeflerine yüksek hassasiyetli silahlar ve insansız hava araçlarıyla (İHA) saldırılar düzenlendiği …

Son 2 yılda ele geçirilen 2 ton uyuşturucu yakıldı

Batman’da polis ve jandarma ekiplerinin son 2 yılda gerçekleştirdikleri 165 operasyonda ele geçirilen 2 ton uyuşturucu yakılıp imha edildi.

Adana’da milyonlarca makaron ele geçirildi

Adana’da 3 milyon 907 bin makaron (filtreli sigara kağıdı) ele geçirildi, 2 şüpheli gözaltına alındı.

Harvard Üniversitesi’ndeki Magna Carta’nın “ucuz kopya” sanılan belgenin nadir nüshalardan olduğu anlaşıldı

Harvard Üniversitesindeki koleksiyonunda İngiliz demokrasisinin en eski belgesi sayılan Magna Carta’nın, “ucuz kopya” olduğu zannedilen nüshası 1300’de hazırlanan nadir nüshalardan biri olduğu ortaya çıktı. Üniversite yönetimi milyonlarca dolar değerindeki nüshayı satmayı düşünmediğini açıkladı.