Gazze Ticaret Odası: Ekonomik sistem çöktü, fiyatlar yüzde 527 arttı

Gazze Şeridi’nde yaşanan insani kriz her geçen gün derinleşiyor. Gazze Ticaret ve Sanayi Odası tarafından yapılan açıklamada, İsrail’in özel sektöre ait tırların girişini engellemeye devam ettiği ve bu durumun Gazze ekonomisini neredeyse tamamen felç ettiği belirtildi. Ablukanın sebep olduğu yardımların ve ürünlerin girişinin engellenmesi sonucu temel gıda maddelerinde %527’lik bir fiyat artışı yaşandığı ifade edildi.

Gazze Şeridi’ndeki ekonomik sistemin, İsrail’in uzun yıllardır devam ettirdiği abluka nedeniyle felaket boyutunda çöktüğü vurgulandı. İnsanların aç ve susuz bırakılmasıyla bir silah olarak kullanıldığına dikkat çekilen açıklamada, mevcut durumun toplumsal ve insani bir felakete işaret ettiği uyarısında bulunuldu.

Ayrıca, Gazze Şeridi’nde yaşananların uluslararası yasaları ve sözleşmeleri ihlal eden sistemli bir toplu cezalandırma olduğu belirtildi. İsrail’in Hamas ile yapılan ateşkesin ardından insani yardımların durdurulmasıyla Gazze’de yaşanan krizin daha da derinleştiği vurgulandı.

İsrail ordusunun 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze Şeridi’nde düzenlediği saldırılar sonucunda yaklaşık 2 milyon kişinin yerinden edildiği belirtildi. Su ve elektrik gibi temel ihtiyaçların kesilmesi ve sınır kapılarının kapalı tutulmasıyla Gazze’deki Filistinlilerin zor şartlar altında yaşam mücadelesi verdikleri ifade edildi.

Gazze’ye yapılan saldırıların artmasıyla birlikte yaşanan ölüm ve yaralanma sayısının da arttığı bilgisine yer verildi. İsrail’in Gazze Şeridi’ne 7 Ekim 2023’ten bu yana düzenlediği saldırılarda hayatını kaybeden Filistinli sayısının 52 bin 243’e yükseldiği, yaralı sayısının ise 117 bin 639’a ulaştığı belirtildi.

Related Posts

Demir ağlarda yerlilik arttı, yurt dışına bağımlılık azaldı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yeni teknolojilerin ülkeye kazandırılması, yurt dışına bağımlılığın azaltılması, cari açığın düşürülmesi için milli-yerli üretim politikalarının ön plana çıkarıldığını belirterek, “İnşa ettiğimiz yüksek hızlı tren, hızlı tren ve konvansiyonel tren hatlarıyla yerlilik oranımız, elektrifikasyonda yüzde 10’dan yüzde 95’lere, sinyalizasyonda yüzde 17’den yüzde 35’lere, üstyapıda yüzde 11’den yüzde 95’lere, altyapıda yüzde 96’dan yüzde 100’lere yükseldi.” dedi.

Örtü altı domateste hasatta sona yaklaşıldı

Türkiye’nin yaş sebze ve meyve üretiminde önemli bir yere sahip Mersin’de soğuk havalarda alınan tedbirler sayesinde kurtarılan örtü altı domateste hasat sürüyor. Sona yaklaşılan örtü altı üretimin büyük oranda zarar görmeden devam etmesi nedeniyle bahçede domatesin fiyatı 22-25 TL bandında olduğu belirtildi.

TOKKDER Başkanı Yaşa, araç kiralamalarında yaşanan mağduriyetler konusunda tüketicileri uyardı

TOKKDER Yönetim Kurulu Başkanı Kağan Yaşa, “Yurt çapında tanınan ve ana iş alanı araç kiralama olan kurumsal markaların tercih edilmesi tüketicilerin sorunsuz ve memnuniyet verici hizmet almasını sağlayacaktır.” dedi.

IMF’den Türkiye değerlendirmesi: ‘Öngürülemeyen şoklara açık…’

IMF Avrupa Departmanı Direktörü Kammer, Türkiye ekonomisinin bu yıla ilişkin büyüme tahmininin yukarı yönlü revize edilmesinin nedenlerini paylaştı. Kammer ayrıca dezenflasyon sürecinin daha hızlı gerçekleşmesi gerektiğini ve bunun da daha sıkı bir makroekonomik politika bileşimini gerektirdiğini belirtti.

Fırsatçıya geçit yok ev sahibi de sorumlu

İstanbul’da yaşanan deprem nedeniyle sağlam zemin ya da yeni binalar ile çevre illerde yaşanan kiralık ve satılık konut fiyatlarındaki fahiş artışlar anlık olarak takip ediliyor; 100 bin lira ceza 250 bin liraya çıkarılırken, ayrıca daha önce ceza verilmeyen ‘sahibinden’ ilanlar da sisteme dahil edildi.

DASK hakkında merak edilenler! 13 soruda deprem sigortası…

Türkiye’de Zorunlu Deprem Sigortası DASK uygulaması var. Ancak ülkedeki 20 milyon 32 bin konutun 11 milyon 272 bin 952’si sigortalı. Poliçenin her yıl yenilenmesi gerekiyor ancak yarıya yakını yenilenmiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir