Harama trilyon harcadılar

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı’ndan Dr. M. Coşkun Cangöz, 2024 yılına ait bütçe ve borç verilerini inceledi. Hazine borç stokunun üç yıl önce 2.7 trilyon TL iken 2024 yılı sonunda 9.2 trilyon lirayı geçtiğini belirtti. Cangöz, geçtiğimiz yılda Hazine’nin toplam borçlanmasının 2.6 trilyon TL’ye ulaşarak yaklaşık olarak GSYH’nin yüzde 6’sına denk geldiğine dikkat çekti. Bu süreçte Hazine, 1.04 trilyon TL anapara ödemesi için yeni borçlanma gerçekleştirdi ve buna ek olarak 1.5 trilyon TL daha borç alarak toplamda GSYH’nin yüzde 3.5’ine tekabül eden bu miktar, son beş yıldaki en yüksek net borçlanma seviyesine işaret etmektedir.

DESTEĞİN ARTIŞI

2024 yılında Hazine, 1 trilyon 43 milyar TL anapara ödemesinin yanı sıra 1 trilyon 175 milyar TL faiz ödemesi yaparak borç servisini yerine getirdi. Böylece Hazine, kriz dönemleri de dahil olmak üzere ilk kez borç anaparasından daha fazla faiz ödemesi yaptı. Faiz giderinin GSYH’ye oranı son 3 yılda artarak yüzde 2.9’a ulaştı. Aynı zamanda, ödenen vergilerin giderek artan oranda faiz ödemeleri için kullanıldığını görmekteyiz. Geçen yıl hanehalkı ve işletmelere 445.6 milyar TL destek sağlanırken, bütçenin faiz gideri 1 trilyon 270 milyar TL’ye ulaştı.

Faiz Harcamaları Artmaya Devam Edecek

Merkez Bankası, Aralık 2024’te faiz indirimlerine başlasa da Hazine’nin faiz gideri gelecek yıllarda artmaya devam edecek. Bu konuya dikkat çeken Cangöz, faiz indirimlerinin kısa vadede sadece Hazine’nin yeni borçlanmalarına ve değişken faizli olan TLREF’e endeksli senetlere etki edeceğini belirtti. Faiz indirimlerine rağmen, 2025 ve ileriki yıllarda bütçedeki faiz yükünün artmaya devam edeceğini ve faiz giderlerinin anapara ödemelerinin üzerinde olacağını ifade etti. Hazine’nin 9.2 trilyonluk borç stokunun yüzde 56’sı dövize, yüzde 44’ü ise TL’ye endeksli.

Related Posts

‘Kovmayacağım’ demişti: Trump, Powell fikrini değiştirdi

ABD Başkanı Trump, Fed Başkanı Powell’ı görevden almayacağını söylemini değiştirmek zorunda kalabileceğini açıkladı.

Dünya Bankası’ndan kritik uyarı: Borç şeffaflığında reformlar yapılmalı

Dünya Bankası, “Radikal Borç Şeffaflığı” başlıklı rapor yayımladı. Raporda, borç şeffaflığı uygulamalarında köklü değişikliklerin gerekli olduğu belirtildi. Daha sıkı finansman ortamına yanıt olarak daha fazla gelişmekte olan ekonominin bütçe dışı ve …

Rus enerji devinden petrol açıklaması!

OPEC+ ülkelerinin petrol üretim kararı enerji piyasalarında yakından takip ediliyor. Gazprom Neft CEO’su, bu adımın küresel arz dengesini bozmayacağını belirtti. Yaz aylarında artan talep piyasadaki etkileri sınırlayabilir.

Motorin ve benzine büyük zam geliyor: Akaryakıtta tabelalar bir kez daha değişecek

Yarın itibarıyla akaryakıt fiyatlarına yeni zam geliyor. Devam eden İsrail-İran gerilimiyle artan petrol fiyatları, litre başına benzine 1.51 TL, motorine ise 3.30 TL zam olarak yansıyacak. Son bir haftada motorine toplamda 5 TL, benzine ise 3 TL artış yaşandı.

Şirketleri batıran bakan

“Ekonomide zor günler geride kaldı” deniyor ancak veriler aynısını söylemiyor. Sadece nisan ayındaki konkordato başvuru sayısı geçen yıla göre yüzde 100 arttı.

Vergi affı gelecek mi? Bakanlık açıklama yaptı

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kamuoyunda gündeme gelen vergi affı ve yeniden yapılandırma iddialarına ilişkin açıklama yaptı. Bakanlık, bu konularda herhangi bir yasal düzenleme ya da çalışma bulunmadığını duyurdu.