Hastalık, sadece 3 gece az uykudan sonra ortaya çıkıyor: Araştırmacılar alarm veriyor

Uykusuzluğun Kalp Sağlığı Üzerindeki Etkileri Üzerine Yapılan Araştırma

İsveç’teki Uppsala Üniversitesi’nde gerçekleştirilen son araştırma, sadece dört saatlik uyku almanın bile kalp hastalığı riskini artırabileceğini ortaya koyuyor.

Araştırma, 16 sağlıklı erkek üzerinde kontrollü bir deney olarak yürütüldü. Katılımcılar, normalde 8,5 saat uyku alırken, deney sırasında üç gece boyunca sadece 4,25 saat uyudu.

Her deney aşamasından sonra erkekler, yoğun bir bisiklet antrenmanı yaptılar ve araştırmacılar, kanlarındaki 90’dan fazla farklı protein seviyesini inceledi. Sonuçlar, uyku eksikliğinin, kardiyovasküler hastalıklarla ilişkili inflamasyon belirteçlerinde artışa neden olduğunu gösterdi.

Uykusuzluğun yol açtığı bu yüksek seviyedeki iltihaplı proteinler, kan damarlarına zarar verebilir ve kalp yetmezliği, koroner arter hastalığı ve atriyal fibrilasyon riskini artırabilir.

Ayrıca, endişe verici olan bir diğer nokta ise, yetersiz uyku sonrasında yapılan egzersizin, beyin ve kalp sağlığı için faydalı olan bazı proteinlerin etkisini azaltmasıdır. Ayrıca, araştırma sırasında kan örneklerinin alındığı saatlerin bu protein seviyesini etkilediği gözlemlendi.

Bu bulgular, özellikle vardiya çalışanlar ve düzensiz uyku düzenine sahip yetişkinler için sağlık açısından endişe verici bir durumu vurguluyor.

Related Posts

Keneden ölümler için ‘mRNA aşısı’ umudu

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) Tıp Fakültesi’nden Dr. İlhan Çetin yaz aylarında ölümlere yol açan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı konusunda ilk yapılan klasik aşı denemelerinin yetersiz kaldığını belirterek, “Ancak şu anda üretilmeye çalışılan aşılar, mRNA teknolojisiyle üretildiği için etkisinin çok yüksek olduğunu görüyoruz. İnşallah insan üzerindeki değerlendirmelerde böyle çıkarsa çok daha etkili olacaktır” dedi.

Mounjaro ve Wegovy: Kilo verme ilaçlarının hangisi daha etkili?

Mounjaro ve Wegovy: Kilo verme ilaçlarının hangisi daha etkili?

Anne-babanın bu alışkanlığı çocuklarda depresyon riskini artırıyor

Avustralyalı bilim insanları, küçük çocukların yanında sık sık telefon ya da tablet kullanan ebeveynlerin, farkında olmadan çocuklarının beyin gelişimine zarar verebileceğini ortaya koydu. Yeni araştırmaya göre bu alışkanlık, dikkat eksikliği, duygusal dengesizlik ve hatta depresyon riskini artırıyor.

Talasemi tehlikesi: Taşıyıcılık oranı yüzde 2,1 ‘e ulaştı

Halk arasında “akdeniz anemisi” olarak bilinen talasemi için Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdür Yardımcısı Hamit Bağcı açıklamada bulundu. “Türkiye’de talesemi taşıyıcılık oranımız yüzde 2,1 ama bölgelerde değişiyor. Bazı bölgelerde daha yoğun yüzde 0,6 ile yüzde 13 arasında bu oran değişiyor” dedi.

“Masum gibi görünen paketli gıdalar çoğunlukla ultra işlenmiş oluyor”

“Masum gibi görünen paketli gıdalar çoğunlukla ultra işlenmiş oluyor”

30:30:30 diyeti: Ayda 6 kilodan fazla vermenize yardımcı oluyor

Diyetisyen Emma Bardwell, bir ayda 6 kilodan fazla verdiren 30:30:30 diyeti hakkında bilgi verdi.