Hastalık, sadece 3 gece az uykudan sonra ortaya çıkıyor: Araştırmacılar alarm veriyor

Uykusuzluğun Kalp Sağlığı Üzerindeki Etkileri Üzerine Yapılan Araştırma

İsveç’teki Uppsala Üniversitesi’nde gerçekleştirilen son araştırma, sadece dört saatlik uyku almanın bile kalp hastalığı riskini artırabileceğini ortaya koyuyor.

Araştırma, 16 sağlıklı erkek üzerinde kontrollü bir deney olarak yürütüldü. Katılımcılar, normalde 8,5 saat uyku alırken, deney sırasında üç gece boyunca sadece 4,25 saat uyudu.

Her deney aşamasından sonra erkekler, yoğun bir bisiklet antrenmanı yaptılar ve araştırmacılar, kanlarındaki 90’dan fazla farklı protein seviyesini inceledi. Sonuçlar, uyku eksikliğinin, kardiyovasküler hastalıklarla ilişkili inflamasyon belirteçlerinde artışa neden olduğunu gösterdi.

Uykusuzluğun yol açtığı bu yüksek seviyedeki iltihaplı proteinler, kan damarlarına zarar verebilir ve kalp yetmezliği, koroner arter hastalığı ve atriyal fibrilasyon riskini artırabilir.

Ayrıca, endişe verici olan bir diğer nokta ise, yetersiz uyku sonrasında yapılan egzersizin, beyin ve kalp sağlığı için faydalı olan bazı proteinlerin etkisini azaltmasıdır. Ayrıca, araştırma sırasında kan örneklerinin alındığı saatlerin bu protein seviyesini etkilediği gözlemlendi.

Bu bulgular, özellikle vardiya çalışanlar ve düzensiz uyku düzenine sahip yetişkinler için sağlık açısından endişe verici bir durumu vurguluyor.

Related Posts

Kenelere dikkat! Yaz aylarında artan KKKA vakalara karşı ne yapmalı?

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Hastane Enfeksiyon Kontrol Kurulu Başkanı Doç. Dr. Gamze Kalın Ünüvar, yaz aylarında artan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakalarına karşı önemli uyarılarda bulundu.

Uzmanından “Doğal gıdayla sağlıklı besleneyim derken hasta olmayın” uyarısı

Uzmanından “Doğal gıdayla sağlıklı besleneyim derken hasta olmayın” uyarısı

Keneler birden fazla virüsü insana bulaştırıyor

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Üner Kayabaş; kenenin dünya çapında 900 türü olduğunu ve 30 türün insana hastalık bulaştırdığını söyleyerek, “Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) virüsü de dahil birçok virüsü de bulaştırabiliyor dedi.

Skandal sonrası özel hastaneler baştan aşağı değişiyor! Yeni dönem başlıyor

Yenidoğan çetesi skandalının ardından çokça tartışılan özel hastaneler için A’dan Z’ye sistem değişiyor.

O üründe pestisit oranı sınırın 40 katı çıktı

Tamponlarda kanserle ilişkilendirilen zehirli bir pestisit olan glifosatın tehlikeli seviyelerde bulunduğu ortaya çıktı. Yapılan araştırma, tamponlardaki pestisit seviyesinin içme suyundaki izin verilen sınırın tam 40 kat üzerinde olduğunu tespit etti.

Keneden ölümler için ‘mRNA aşısı’ umudu

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) Tıp Fakültesi’nden Dr. İlhan Çetin yaz aylarında ölümlere yol açan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı konusunda ilk yapılan klasik aşı denemelerinin yetersiz kaldığını belirterek, “Ancak şu anda üretilmeye çalışılan aşılar, mRNA teknolojisiyle üretildiği için etkisinin çok yüksek olduğunu görüyoruz. İnşallah insan üzerindeki değerlendirmelerde böyle çıkarsa çok daha etkili olacaktır” dedi.