Kayyumun kararı mahkemelik oldu

Boğaziçi Üniversitesi Rektörü, EUA Üyeliğinden Çıkarma Kararıyla Eleştiri Topladı

Boğaziçi Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Naci İnci, üniversiteyi akademisyenlerine danışmadan ve bilgi vermeden Avrupa Üniversiteler Birliği (EUA) üyeliğinden çıkarmıştı.

Rektör, 2001’de kurulan EUA’nın kurucuları arasında yer alan Boğaziçi Üniversitesi’ni Ocak 2025’te üyelikten çıkararak eleştirilere maruz kaldı. Bu karar, keyfi bir şekilde alındığı gerekçesiyle büyük tepki topladı.

Kayyum Rektör Ataması Mahkemelik Oldu

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından 02 Ocak 2021’de Boğaziçi Üniversitesi rektörlüğüne Prof. Dr. Melih Bulu’nun atanması, ‘kayyum rektör’ eleştirilerine yol açtı. Atanan rektörlerin uygulamaları, üniversitedeki olayların artmasına sebep olurken mevcut rektör Prof. Dr. Naci İnci’nin EUA’dan çıkarma kararı, Emeritus Profesör Alpar Sevgen, Prof. Dr. Gülcan Erçetin ve Prof. Dr. Fikret Adaman tarafından mahkemeye taşındı.

3 profesörün açtığı yargı süreci sonucunda İstanbul İdare Mahkemesi‘nde aldıkları kararın durdurulması talep edildi.

Gelen bilgilere göre; Prof. Alpar Sevgen, 49 Avrupa ülkesinden 900’e yakın üniversitenin üyesi olduğu EUA’nın amacının, akademik özgürlük, kurumsal özerklik, ifade özgürlüğü, dürüstlük, kapsayıcılık, çeşitlilik, eşitlik ve adalet, dayanışma, yaratıcılığın ve eleştirel düşüncenin teşvik edilmesi olduğunu belirtti.

“Keyfi ve Hukuksuz Kararlara Karşı Mücadele Devam Ediyor”

Prof. Sevgen açıklamasında şunları belirtti: “Mevcut Boğaziçi yönetimi bu amaçları benimsemiyor mu? EUA ile aynı değerleri paylaşmıyor mu? Üniversitenin yönünün, ibresinin keyfi şekilde tersine çevrilmesini durdurabilmek amacıyla yargıya başvurduk, dava açtık. Hukuksuz ve keyfi kararların ardı arkası kesilmiyor. Bu keyfilik ve hukuksuzluğu yapan yönetimin değişmesi gerekiyor. Bunun için 4 Haziran’da süresi dolacak 703 nolu kararname yerine TBMM’nin çağdaş bir kanun yapmasını ve ağustos ayında akademisyenlerin görüşlerini dikkate alacak yeni bir yasanın uygulanmasını umuyoruz.”

Related Posts

Yurttaşlardan, Murat Çalık’ın sağlık durumuna rağmen tutuklu yargılanmasına tepki: ‘İnşallah Ergenekon ve Balyoz davalarında içeride ölen askerlerimiz gibi olmaz…’

CHP’li belediyelere yönelik operasyonlarda tutuklanan ve sağlık sorunları nedeniyle acil tahliyesi istenen Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık için yurttaşlar Beylikdüzü Belediye’si önünde oturma eylemi yaptı. Bir vatandaş, “İnşallah Ergenekon ve Balyoz davalarında içeride ölen askerlerimiz gibi olmaz” dedi.

Yeniden dönüyor

FRANSA’nın başkenti Paris’in en ünlü kabaresi Moulin Rouge’un (Kırmızı Değirmen) kapısındaki değirmenin yelkenleri yenilendi.

İsrail’i ziyaret eden ‘Avrupalı imamlar’a Avrupa İmamlar Konseyi’nden kınama

Avrupa İmamlar Konseyi isimli kuruluş, kendini “Avrupalı imamlar” olarak tanımlayan grubun, İsrail’e yaptığı ziyareti kınadı. Konsey’in açıklamasında, “Sözde imamların işgalci İsrail devletine yaptığı ziyaret ve suçlularla görüşmeleri hakkındaki medyaya yansıyanlar bizi şok etti” denildi.

Devlet Başkanı’ndan protestolara sert tepki: Savaş ilanı

Kenya Devlet Başkanı William Ruto, 7 Temmuz’da yeniden başlayan hükümet karşıtı gösterilerdeki polis karakollarına yönelik saldırıların ve şiddetin, savaş eylemi olarak değerlendirileceği uyarısında bulunarak “Bu kabul edilemez. Artık yeter.” dedi.

Kastamonu’da orman yangını çıktı, 10 hektar alan zarar gördü

Kastamonu’nun Taşköprü ilçesinde anız yangınında alevler ormana sıçradı. Havadan ve karadan yapılan müdahaleyle kontrol altına alınan yangında 10 hektar alan zarar gördü.

2 bin yıl sonra ilk kez gün yüzüne çıktı: İskenderiye Feneri’nin temelleri keşfedildi

İskenderiye Feneri’ne ait kalıntılar, 2 bin yıl sonra Akdeniz’in derinliklerinden çıkarıldı. Mısır Turizm ve Antik Eserler Bakanlığı’nın izniyle yürütülen çalışmalara Fransız arkeolog Isabelle Hairy liderlik etti. Proje kapsamında, toplam 22 dev taş …