Kenelere dikkat! Yaz aylarında artan KKKA vakalara karşı ne yapmalı?

Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi Hakkında Önemli Bilgiler

KKKA, Bunyaviridae ailesinden Nairovirus cinsi bir virüsün sebep olduğu ciddi ve ölümcül seyreden bir viral hemorajik hastalıktır. Bu bilgiyi paylaşan Doç. Dr. Ünüvar, hastalığın ilk kez 1944 yılında Kırım’da ve ardından 1956’da Kongo’da tanımlandığını hatırlattı. Ünüvar, KKKA virüsünün genellikle Hyalomma cinsi keneler aracılığıyla bulaştığını belirtti.

Risk Altındaki Gruplara Dikkat!

Hasta hayvanların kan ve dokularına temasın yanı sıra kenelerle doğrudan temasın da bulaşma riski taşıdığını vurgulayan Ünüvar, özellikle tarım ve hayvancılıkla uğraşanlar, sağlık çalışanları ve enfekte bireylerle yakın temas kuranların dikkatli olması gerektiğini söyledi.

Belirtiler ve Tedavi Süreci

KKKA, yüksek ateş, baş ağrısı, halsizlik, kas ağrıları, kusma ve ishal gibi belirtilerle başlar ve ilerleyen evrelerinde kanamalarla seyredebilir. Tanı için klinik belirtilerle birlikte PCR ve ELISA gibi testlerin kullanıldığını belirten Ünüvar, tedavide spesifik bir ilaç olmadığını ancak destekleyici tedavilerin uygulandığını söyledi. Ribavirin adlı antiviral ilacın etkinliğinin kesin olmadığını ekledi.

Korunma Önlemleri Önemli

Kenelere karşı alınacak bireysel önlemlerin hayati olduğunu vurgulayan Ünüvar, açık renkli kıyafetlerin tercih edilmesi, pantolon paçalarının çorap içine sokulması ve yüzde 20-30 DEET içeren böcek kovucuların kullanılması gerektiğini belirtti. Vücutta kene olup olmadığının sık sık kontrol edilmesi gerektiğini söyleyen uzman, kenelerin uygun şekilde çıkarılmasının önemli olduğunu ifade etti.

Erken Tanı Hayat Kurtarır

KKKA’nın yüksek morbidite ve mortaliteye neden olabileceğine dikkat çeken Ünüvar, erken tanı, etkili izolasyon ve koruyucu önlemlerin hastalıkla mücadelede kritik rol oynadığını belirterek farkındalık ve eğitim çalışmalarının önemine vurgu yaptı.

Related Posts

Uzmanı uyardı: Yoğun ve uzun süren adet kanamaları rahim poliplerinin habercisi olabilir!

Uzmanı uyardı: Yoğun ve uzun süren adet kanamaları rahim poliplerinin habercisi olabilir!

Uzmanından “Doğal gıdayla sağlıklı besleneyim derken hasta olmayın” uyarısı

Uzmanından “Doğal gıdayla sağlıklı besleneyim derken hasta olmayın” uyarısı

Keneler birden fazla virüsü insana bulaştırıyor

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Üner Kayabaş; kenenin dünya çapında 900 türü olduğunu ve 30 türün insana hastalık bulaştırdığını söyleyerek, “Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) virüsü de dahil birçok virüsü de bulaştırabiliyor dedi.

Skandal sonrası özel hastaneler baştan aşağı değişiyor! Yeni dönem başlıyor

Yenidoğan çetesi skandalının ardından çokça tartışılan özel hastaneler için A’dan Z’ye sistem değişiyor.

O üründe pestisit oranı sınırın 40 katı çıktı

Tamponlarda kanserle ilişkilendirilen zehirli bir pestisit olan glifosatın tehlikeli seviyelerde bulunduğu ortaya çıktı. Yapılan araştırma, tamponlardaki pestisit seviyesinin içme suyundaki izin verilen sınırın tam 40 kat üzerinde olduğunu tespit etti.

Hastalık, sadece 3 gece az uykudan sonra ortaya çıkıyor: Araştırmacılar alarm veriyor

Yapılan yeni bir araştırmaya göre, sadece üç gece boyunca az uyumak bile ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Uppsala Üniversitesi’nden araştırmacılar, uykusuzluğun kalp hastalığı riskini artıran değişiklikleri tetiklediğini ve vücuttaki inflamasyon seviyelerinin hızla arttığını ortaya koydu.