Merkez Bankası’ndan ilginç tespit: Enflasyondan dar gelirli etkilenirken zenginler etkilenmemiş

Merkez Bankası Analizi: Parasal Sıkılaşma ve Tüketim Harcamaları

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Yapısal Ekonomik Araştırmalar Genel Müdür Yardımcısı Altan Aldan, Yardımcı Ekonomist Barbaros Eriş ve Araştırmacı Alper Yıldırım tarafından hazırlanan analize göre, “Parasal Sıkılaşma ve Gelir Düzeyine Göre Tüketim Harcamaları” başlıklı araştırma, Bankanın blog sayfası Merkezin Güncesi’nde yayımlandı.

Analizde, farklı gelir gruplarındaki tüketim harcamalarının incelendiği ve sıkı para politikasının hanehalkının tüketim harcamalarını gelir seviyelerine göre nasıl etkilediği belirtildi.

Farklı Gelir Gruplarının Tüketim Harcamaları Değerlendirildi

Analizde, tasarruf imkanı daha fazla olan bireylerin harcamalarını azaltabileceği, krediye duyarlı bireylerin ise harcamalarının yükselen kredi maliyetleriyle yavaşlayabileceği vurgulandı. Gelir gruplarına göre harcama kalıplarının incelendiği analizde, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verileri kullanılarak harcamaların takip edildiği ancak verilerin yıllık olarak yayımlandığı ve en son verinin 2023 yılına ait olduğu hatırlatıldı.

Analizde, bu nedenle 2024 yılına ışık tutacak dolaylı bir yöntem izlendiği açıklandı. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) sepetinde yer alan ürünlere tüketicilerin yaptıkları harcamalar ve hanehalkı geliri kullanılarak her bir ürün için temsili tüketici gelirinin hesaplandığı belirtildi ve süreç detaylı bir şekilde açıklandı.

Ayrıca analizde, ciroların zaman içindeki seyrinin incelendiği ve parasal sıkılaşma ile cirolardaki gerilemenin özellikle yüksek gelir grubuna hitap eden ürünlerde daha belirgin olduğu belirtildi. Bu durumun yüksek gelir grubundaki tasarruf eğilimini artırdığı ve satış hacimlerinde de benzer bir etkinin gözlendiği vurgulandı.

Yüksek Gelir Grubunda Yavaşlama ve Tasarruf Eğilimi

Analize göre, parasal sıkılaşma ile yüksek gelir grubuna hitap eden ürünlerde ciro artışlarının düşük gelir grubuna hitap eden ürünlere göre daha az olduğu ve bu durumun yüksek gelir grubundaki tasarruf eğilimini artırdığı belirtildi. Benzer şekilde satış hacimlerinde de yüksek gelir grubunda daha belirgin bir yavaşlamanın gözlendiği açıklandı.

Sonuç olarak, analizde tüketim harcamalarının parasal sıkılaşma ile tüm gelir gruplarında yavaşladığı ve en belirgin yavaşlamanın yüksek gelir grubuna hitap eden ürünlerde gerçekleştiği vurgulandı. Bu durumun, ürün grupları arasında farklılaşmaya yol açtığı ve gelir gruplarına bağlı tüketim eğilimlerinde değişikliklere neden olduğu belirtildi.

Related Posts

Dolar/TL 40,23 seviyesinden işlem görüyor (14 Temmuz 2025)

Cuma günü yükseliş eğiliminde hareket eden dolar/TL, günü önceki kapanışının yüzde 0,2 üzerinde 40,1650’den tamamladı. Dolar/TL, bugün saat 09.15 itibarıyla yüzde 0,2 artışla 40,2280’den işlem görüyor. Aynı dakikalarda avro/TL yüzde 0,1 azalışla 46 …

Borsa İstanbul’da tarih değişikliği! 16 Temmuz’da yapılacak

Resmi tatil nedeniyle Borsa İstanbul’da takas işlemlerinin tarihinde değişiklik olacak. Pay Piyasasında, bugünkü işlemlerin takası 16 Temmuz Çarşamba günü, 14 Temmuz Pazartesi günü gerçekleştirilecek işlemlerin takası da 17 Temmuz Perşembe günü …

Cari açık 684 milyon dolar!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2025 yılının Mayıs ayına ilişkin ödemeler dengesi verilerini duyurdu. Buna göre, cari işlemler dengesi mayısta 684 milyon dolar açık verdi. Ekonomistlerin beklentisi, açığın 825 milyon dolar seviyesinde …

Altının kilogram fiyatı 40 bin lira birden düştü

Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası’nda (KMKTP) altın fiyatlarında dikkat çeken bir düşüş yaşandı. Standart altının kilogram fiyatı, gün içinde en düşük 4 milyon 240 bin lira, en yüksek ise 4 milyon 252 bin lira seviyelerini …

Ağam bizimle eğlenir! İngiltere’ye gitti ülkeyi unuttu: Kişi başı gelirle övündü

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, Türkiye Katılım Bankaları Birliği ile Birleşik Krallık İhracatın Finansmanı Kuruluşu (UK Export Finance) tarafından düzenlenen İslami Finans Zirvesi programı kapsamında bulunduğu İngiltere Londra’da yatırımcı …

Moğolistan’da yıllık enflasyon geriledi

Moğolistan Ulusal İstatistik Ofisi’nin verilerine göre, Haziran ayında enflasyon oranı bir önceki ay olan yüzde 8,3’ten yüzde 8,2’ye düştü. Bu yavaşlamada, alkollü içecekler ve tütün (yüzde 3,7), konut ve kamu hizmetleri (yüzde 21), ev eşyaları ve …