Mounjaro ve Wegovy: Kilo verme ilaçlarının hangisi daha etkili?

Yeni Zayıflama İlaçları Karşılaştırıldı: Mounjaro vs. Wegovy

James Gallagher
Sağlık ve Bilim Muhabiri

Son günlerde yapılan bir araştırmada, iki zayıflama ilacı Mounjaro ve Wegovy’nin etkileri karşılaştırıldı ve ilginç sonuçlar elde edildi.

Yapılan incelemede, her iki ilacın da kilo verme konusunda etkili olduğu belirlendi. Ancak 72 haftalık tedavi sonunda Mounjaro kullananların %20’lik kilo kaybı, Wegovy kullananların %14’lük kilo kaybını geride bıraktığı görüldü.

Araştırmayı yürüten uzmanlar, her iki ilacın da faydalı olduğunu ancak Mounjaro’nun daha fazla kilo vermesi gerekenlere daha çok yardımcı olabileceğini belirtti.

Wegovy olarak da bilinen semaglutid, yemekten sonra vücutta salgılanan bir hormonun etkisini taklit ederek beyindeki iştahı kontrol altında tutuyor. Diğer yandan Mounjaro veya tirzepatid ise farklı bir mekanizmayla çalışarak kilo vermeye yardımcı oluyor.

Ortalama 113 kg ağırlığındaki 750 obez kişinin katıldığı araştırmada, Mounjaro’nun üreticisi Eli Lilly tarafından finanse edildi.

Yapılan incelemeler sonucunda:

  • Mounjaro kullananların %32’si vücut ağırlıklarının dörtte birini kaybetti, buna karşılık Wegovy kullananlarda bu oran %16’da kaldı.
  • Mounjaro kullananların bel çevreleri 18 cm küçülürken, Wegovy kullananlarda bu oran 13 cm olarak ölçüldü.
  • Mounjaro kullananların kan basıncı, kan şekeri ve kolesterol seviyeleri Wegovy kullanıcılarına göre daha düşük çıktı.
  • Her iki ilacın da benzer yan etkilere sahip olduğu gözlendi, ancak kadınların erkeklere göre daha fazla kilo verme eğiliminde olduğu belirlendi.

Araştırmayı yöneten Dr. Louis Aronne, “Obezite hastaları için semaglutid (Wegovy) oldukça etkili olacaktır, ancak daha fazla kilo vermesi gerekenler için tirzepatid (Mounjaro) daha iyi sonuçlar verebilir” dedi.

Tirzepatide Daha Fazla Talep Görüyor

Glasgow Üniversitesi’nden Prof. Naveed Sattar ise, iki ilacın da iyi seçenekler olduğunu belirtirken, “Bazıları %15 kilo kaybıyla memnun olabilirken, diğerleri daha fazla kilo vermek isteyebilir” dedi.

Mevcut durumda tirzepatid (Mounjaro) satışlarının semaglutid’in önünde olduğunu vurgulayan Prof. Sattar, yapılan araştırmanın bu durumu hızlandırabileceğini ifade etti.

Diğer yandan Wegovy, kalp krizi gibi durumları önlemek için ruhsatlı bir ilaçken, Mounjaro için benzer çalışmalar henüz tamamlanmış değil.

Zayıflama ilaçlarına yönelik araştırmalar devam ederken, yeni ilaç formları ve daha etkili tedavi yöntemleri üzerinde çalışmalar sürdürülüyor.

Prof. Sattar, yapılan araştırmaların obezitenin önlenmesi konusunda umut verici olduğunu belirtirken, toplumların daha sağlıklı hale getirilmesinin önemine dikkat çekti.

Bu haberi BBC gazetecileri hazırlayıp kontrol etmiştir ve çeviri sürecinde yapay zekadan da faydalanılmıştır.

Related Posts

Kenelere dikkat! Yaz aylarında artan KKKA vakalara karşı ne yapmalı?

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Hastane Enfeksiyon Kontrol Kurulu Başkanı Doç. Dr. Gamze Kalın Ünüvar, yaz aylarında artan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakalarına karşı önemli uyarılarda bulundu.

Uzmanından “Doğal gıdayla sağlıklı besleneyim derken hasta olmayın” uyarısı

Uzmanından “Doğal gıdayla sağlıklı besleneyim derken hasta olmayın” uyarısı

Keneler birden fazla virüsü insana bulaştırıyor

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Üner Kayabaş; kenenin dünya çapında 900 türü olduğunu ve 30 türün insana hastalık bulaştırdığını söyleyerek, “Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) virüsü de dahil birçok virüsü de bulaştırabiliyor dedi.

Skandal sonrası özel hastaneler baştan aşağı değişiyor! Yeni dönem başlıyor

Yenidoğan çetesi skandalının ardından çokça tartışılan özel hastaneler için A’dan Z’ye sistem değişiyor.

O üründe pestisit oranı sınırın 40 katı çıktı

Tamponlarda kanserle ilişkilendirilen zehirli bir pestisit olan glifosatın tehlikeli seviyelerde bulunduğu ortaya çıktı. Yapılan araştırma, tamponlardaki pestisit seviyesinin içme suyundaki izin verilen sınırın tam 40 kat üzerinde olduğunu tespit etti.

Hastalık, sadece 3 gece az uykudan sonra ortaya çıkıyor: Araştırmacılar alarm veriyor

Yapılan yeni bir araştırmaya göre, sadece üç gece boyunca az uyumak bile ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Uppsala Üniversitesi’nden araştırmacılar, uykusuzluğun kalp hastalığı riskini artıran değişiklikleri tetiklediğini ve vücuttaki inflamasyon seviyelerinin hızla arttığını ortaya koydu.