O üründe pestisit oranı sınırın 40 katı çıktı

İngiltere’deki Marketlerde Satılan Tamponlarda Glifosat Bulundu!

Pesticide Action Network UK (Pan UK), Women’s Environmental Network ve Pesticide Collaboration tarafından yayımlanan bir rapora göre, İngiltere genelindeki marketlerden satın alınan 15 farklı tampon kutusunun incelendiği ortaya çıktı. Guardian’ın haberine göre, yapılan incelemeler sonucunda bir kutuda kilogram başına 0,004 mg glifosat bulunduğu tespit edildi. Bu düzey, Birleşik Krallık ve Avrupa Birliği’nde içme suyundaki izin verilen maksimum seviyenin (0,0001 mg/kg) çok üzerinde.

Rapora göre, vajina yoluyla vücuda giren kimyasallar doğrudan kana karışarak vücudun doğal detoks mekanizmalarını atlayabilir ve ciddi sağlık riskleri oluşturabilir. Bu durum, tamponlardaki küçük miktardaki kimyasal kalıntıların bile sağlığa zararlı olabileceğini göstermektedir.

IARC ‘Muhtemelen Kanserojen’ Olarak Sınıflandırıyor

Dünyada en yaygın kullanılan yabani ot öldürücülerden biri olan glifosat, Dünya Sağlık Örgütü’ne bağlı Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı (IARC) tarafından “muhtemelen kanserojen” olarak sınıflandırılmaktadır. Ayrıca bu kimyasal, Parkinson gibi ciddi hastalıklarla ilişkilendirilmiş ve son çalışmalar sağlık açısından farklı risklerin varlığını ortaya koymuştur.

Araştırmada yer alan Amy Heley, “Eğer bu seviyeler içme suyunda zararlı kabul ediliyorsa, adet ürünlerinde neden bulunmasına izin verilmektedir? Kadınlar, zararlı kimyasallara maruz kalabilir ancak birçoğu bu tehlikeden haberdar değildir” şeklinde konuşarak konuya dikkat çekti.

Nedeni Üretiminde Kullanılan Pamuk

Uzmanlara göre tamponlardaki pestisit kalıntılarının nedeni, üretimde yoğun olarak kullanılan pamuk bitkisidir. Küresel olarak kimyasallara bağımlı olan pamuk bitkisinde, 300’e yakın pestisit kullanılmaktadır. Araştırmacılar, tamponlarda glifosatın parçalanmasıyla oluşan aminometilfosfonik asit (AMPA) kalıntılarını da keşfetmiştir.

Pan UK geçici direktörü Josie Cohen, “İngiltere’deki tamponlarda glifosat bulmak bizi şaşırttı. Bu kimyasaldan kaçınmak neredeyse imkansızdır çünkü belediyeler sürekli glifosat kullanarak sokakları ve parkları ilaçlamaktadır. Bu durum, gıda ve su kaynaklarını da kirletmektedir” şeklinde konuştu.

Glifosatın biyolojik çeşitlilik üzerinde ciddi zararları olduğu bilinmektedir. Yapılan araştırmalar, glifosatın yabani arı kolonilerine zarar verdiğini ve su canlıları üzerinde olumsuz etkileri olduğunu göstermektedir.

İngiltere’de birçok belediye glifosat kullanımını bırakarak alternatif çözümlere yönelmiştir. Bath & North East Somerset ile Highland gibi İskoçya’daki belediyeler de dahil olmak üzere yaklaşık 70-80 belediye, kimyasal kullanımını tamamen sonlandırmış veya azaltmıştır.

Related Posts

Kenelere dikkat! Yaz aylarında artan KKKA vakalara karşı ne yapmalı?

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Hastane Enfeksiyon Kontrol Kurulu Başkanı Doç. Dr. Gamze Kalın Ünüvar, yaz aylarında artan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakalarına karşı önemli uyarılarda bulundu.

Uzmanından “Doğal gıdayla sağlıklı besleneyim derken hasta olmayın” uyarısı

Uzmanından “Doğal gıdayla sağlıklı besleneyim derken hasta olmayın” uyarısı

Keneler birden fazla virüsü insana bulaştırıyor

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Üner Kayabaş; kenenin dünya çapında 900 türü olduğunu ve 30 türün insana hastalık bulaştırdığını söyleyerek, “Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) virüsü de dahil birçok virüsü de bulaştırabiliyor dedi.

Skandal sonrası özel hastaneler baştan aşağı değişiyor! Yeni dönem başlıyor

Yenidoğan çetesi skandalının ardından çokça tartışılan özel hastaneler için A’dan Z’ye sistem değişiyor.

Hastalık, sadece 3 gece az uykudan sonra ortaya çıkıyor: Araştırmacılar alarm veriyor

Yapılan yeni bir araştırmaya göre, sadece üç gece boyunca az uyumak bile ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Uppsala Üniversitesi’nden araştırmacılar, uykusuzluğun kalp hastalığı riskini artıran değişiklikleri tetiklediğini ve vücuttaki inflamasyon seviyelerinin hızla arttığını ortaya koydu.

Keneden ölümler için ‘mRNA aşısı’ umudu

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) Tıp Fakültesi’nden Dr. İlhan Çetin yaz aylarında ölümlere yol açan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı konusunda ilk yapılan klasik aşı denemelerinin yetersiz kaldığını belirterek, “Ancak şu anda üretilmeye çalışılan aşılar, mRNA teknolojisiyle üretildiği için etkisinin çok yüksek olduğunu görüyoruz. İnşallah insan üzerindeki değerlendirmelerde böyle çıkarsa çok daha etkili olacaktır” dedi.