Tarihin bilinen en şiddetli güneş fırtınası 14.000 yıl önce Dünyayı vurmuş

Güneş Fırtınaları Geçmişten Günümüze

Dünya, güneşin parçacık fırtınalarıyla bombardıman altında. Son araştırmalar, tarihteki en güçlü güneş parçacık fırtınasının MS 775’te gerçekleştiğini gösteriyor. Bu keşif, uzun süredir bu unvanı taşıyan fırtınayı geride bırakıyor.

Bu parçacıklar atmosfere girdiğinde, kozmojenik izotopların üretimini hızlandırarak ağaç halkalarında iz bırakır. Profesör Ilya Usoskin’e göre, bu “Miyake olayları” arkeolojik kronolojilerde kesin takvim yıllarını belirlememize olanak sağlar.

Güneş fırtınalarının tam nedenleri bilinmese de, enerji patlamalarının etkili olduğu düşünülmektedir. Bu fırtınalar, yüksek enerjili parçacıkların gezegenimize ulaşmasıyla meydana gelir ve modern teknolojiyi olumsuz etkileyebilir.

Kayıtları Alt Üst Eden Keşif

MÖ 14.000’e ait bir ağaç halkasında %40’lık bir radyokarbon artışı keşfedildi. Finlandiya’daki Oulu Üniversitesi’nden araştırmacılar, Miyake olayını %18 daha güçlü olarak doğruladı ve olayın MÖ 12350 yılında gerçekleştiğini belirtti.

Araştırmacılar, bu antik patlamanın modern güneş fırtınasının 500 katı kadar şiddetli olduğunu ortaya koydu. Doktora sonrası araştırmacı Kseniia Golubenko, bu olayın Holosen dönemi dışında bilinen tek aşırı güneş parçacık olayı olduğunu vurguladı.

Günümüz İçin Uyarı Niteliğinde

Son zamanlarda yaşanan güneş fırtınaları, Dünya için ciddi tehditler oluşturabilir. Örneğin, 2003 yılında meydana gelen bir güneş fırtınası İsveç’te elektrik kesintilerine neden olmuş ve iletişim sistemlerini etkilemişti.

Eğer MÖ 12350’teki gibi bir olay günümüzde gerçekleşirse, sonuçları felaket olabilir. Elektrik kesintileri, iletişim problemleri ve manyetik alan dalgalanmaları gibi etkilerle karşılaşabiliriz. Bu konuda detaylı bilgiyi Earth and Planetary Science Letters dergisinde bulabilirsiniz.

Related Posts

Kioxia’dan 245 TB’lik dev adım

Japon teknoloji şirketi Kioxia, veri merkezlerine yönelik geliştirdiği yeni nesil NVMe SSD serisi LC9’un 245,76 TB kapasiteye sahip modelini duyurdu. Bu gelişmeyle birlikte şirket, hem 2.5 inç hem de EDSFF E3.L formatlarında şimdiye kadar piyasaya …

WhatsApp’ta büyük değişim zamanı

Meta, WhatsApp’ın Windows uygulamasında yerel yapıdan vazgeçerek tarayıcı temelli yeni bir sürüme geçiyor. Peki Beta kullanıcılarına sunulan bu güncelleme, hayatımızda neleri değiştirecek?

Mars’ta su ararken onlarca nehir bulundu

Mars’ta süren su arayışları, bilim dünyasına ezber bozdurdu… Kızıl Gezegen’in güney yarımküresinde 16 bin kilometreyi aşan antik nehir yatakları tespit edildi. Bu keşif, gezegenin geçmişte sanılandan çok daha nemli bir iklima sahip olabileceğini ortaya koydu.

Bu telefonlar 7 yıl boyunca güncelleme alacak!

Samsung bazı modellerinin 7 boyunca güncellenerek destekleneceğini duyurdu.

Elektronik deri ile sağlığın geleceği yeniden şekilleniyor

Bilim dünyası, sağlık teknolojilerinde çığır açan bir yeniliğe imza attı. Kendini onaran elektronik deri (e-deri), giyilebilir teknoloji alanında devrim niteliğinde bir adım olarak karşımıza çıktı. Vücuda yapışarak biyolojik verileri sürekli izleyen …

Komşu galaksi Andromeda’yı hiç bu kadar detaylı görmediniz

NASA, Samanyolu Galaksisi’nin “ikizi” sayılan Andromeda Galaksisi’nin en ayrıntılı görüntülerini ve ona ait enerji verilerinin “seslendirilmiş” (sonifikasyon) hâlini yayımladı. Bu etkileyici görseller ve sesler, gökbilimcilerin evrenin sırlarını çözme yolculuğunda önemli bir adımı temsil ediyor.