Tekstilcinin batık borcu % 70 arttı

Tekstil ve Hazır Giyim Sektöründe Borçlar ve Batık Krediler Artıyor

Son iki yılda ihracat ve istihdamda büyük kayıplar yaşayan tekstil ve hazır giyim sektöründe, borçlar hızla artıyor ve krediler batıyor. Yüksek finansman maliyetleriyle birlikte, bu sektörlerin toplam kredi borçları bir yılda %43.4 artarken, batık kredi tutarı ise %69 oranında yükseldi.

2 Ayda 1.6 Milyar TL Batık Kredi

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu verilerine göre, Nisan 2024’te tekstil ve tekstil ürünleri sanayi için açıklanan toplam kredi tutarı 419.1 milyar TL iken, Nisan 2025’te bu tutar %43 artarak 601.2 milyar TL’ye yükseldi. Sektörün takibe düşen ve batan toplam borç tutarıysa %69.6 artış göstererek 7.9 milyar TL’den 13.4 milyar TL’ye çıktı. İmalat sanayisi içinde en yüksek takibe düşen kredi borcu ise 54.4 milyar TL ile tekstil sektöründe yer almaktadır.

Yılbaşından bu yana özellikle batık kredi tutarında önemli bir artış görülüyor. Ocak 2025’te 11.8 milyar TL olan batık kredi tutarı, Nisan 2025’te 1.6 milyar TL’lik artışla 13.4 milyar TL’ye yükseldi. İstanbul Sanayi Odası’nın İSO 500 araştırmasına göre, Türkiye’nin büyük 500 sanayi kuruluşu içinde bulunan tekstil şirketlerinin toplam mali borçları 2024 yılında %41 artarak 171 milyar TL’ye ulaştı. Benzer şekilde, giyim eşyaları imalatına yönelik mali borçlar da %43 artışla 11.2 milyar TL’ye yükseldi.

İhracat Ekside, İstihdam Kayıpta

2024 Ağustos’undan bu yana istihdamda düşüş yaşayan tekstil ve hazır giyim sektörü, son verilere göre mart ayında 1 milyon sınırının altına indi. Temmuz 2024’te 1 milyon 9 bin olan toplam istihdam, Mart 2025 itibarıyla 924 bine geriledi. Bu miktarın 374 bini tekstil sektöründe çalışırken, 550 bini ise konfeksiyon sektöründe istihdam edildi. Ocak-mayıs döneminde ihracatta %3.4’lük bir düşüş yaşayan tekstil ve hazır giyim sektörleri, 10.9 milyar dolarlık bir ihracat gerçekleştirdi. 2024 yılında ise hazır giyim sektörünün ihracatı 17.9 milyar dolar seviyesinde kalmış, tekstil sektöründe ise 9.4 milyar dolarlık bir ihracat gerçekleşmiştir.

Related Posts

Zonguldak’taki sera organize tarım bölgesi ekonomiye yıllık 750 milyon lira katkı verecek

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Zonguldak’ın Çaycuma ilçesinde kurulan sera organize tarım bölgesiyle Batı Karadeniz’in tarımsal üretiminde artış bekleniyor.

‘Kovmayacağım’ demişti: Trump, Powell fikrini değiştirdi

ABD Başkanı Trump, Fed Başkanı Powell’ı görevden almayacağını söylemini değiştirmek zorunda kalabileceğini açıkladı.

Dünya Bankası’ndan kritik uyarı: Borç şeffaflığında reformlar yapılmalı

Dünya Bankası, “Radikal Borç Şeffaflığı” başlıklı rapor yayımladı. Raporda, borç şeffaflığı uygulamalarında köklü değişikliklerin gerekli olduğu belirtildi. Daha sıkı finansman ortamına yanıt olarak daha fazla gelişmekte olan ekonominin bütçe dışı ve …

Rus enerji devinden petrol açıklaması!

OPEC+ ülkelerinin petrol üretim kararı enerji piyasalarında yakından takip ediliyor. Gazprom Neft CEO’su, bu adımın küresel arz dengesini bozmayacağını belirtti. Yaz aylarında artan talep piyasadaki etkileri sınırlayabilir.

Motorin ve benzine büyük zam geliyor: Akaryakıtta tabelalar bir kez daha değişecek

Yarın itibarıyla akaryakıt fiyatlarına yeni zam geliyor. Devam eden İsrail-İran gerilimiyle artan petrol fiyatları, litre başına benzine 1.51 TL, motorine ise 3.30 TL zam olarak yansıyacak. Son bir haftada motorine toplamda 5 TL, benzine ise 3 TL artış yaşandı.

Şirketleri batıran bakan

“Ekonomide zor günler geride kaldı” deniyor ancak veriler aynısını söylemiyor. Sadece nisan ayındaki konkordato başvuru sayısı geçen yıla göre yüzde 100 arttı.