Yeni Papa kim oldu, 14. Leo (Robert François Prevost) kimdir, aslen nereli, kaç yaşında?

Amerikalı Kardinal Robert Francis Prevost, Papa XIV. Leo olarak Seçildi

Vatikan’da 7 Mayıs’ta başlayan Konklav’ın ikinci gününde, Sistina Şapeli’nde gerçekleştirilen üçüncü tur oylamasında ABD’li Kardinal Robert Francis Prevost yeni Papa olarak seçildi.

Beyaz dumanın yükselmesiyle Aziz Petrus Meydanı’nda çanlar çalındı ve Aziz Petrus Bazilikası’nın balkonuna çıkan bir kardinal, Katolik Kilisesi’nin 267’nci liderinin 69 yaşındaki Prevost olduğunu duyurdu.

Tarihte ilk kez bir Amerikalı’dan Papalık makamına yükselen Prevost, Papa XIV. Leo ismini benimsedi. Papa Francis’in 21 Nisan’daki vefatının ardından topluluk, 133 kardinalin katılımıyla bir araya gelmiş ve iki gün süren oylamanın üçüncü turunda karar kılınmıştı.

Seçilmesinin ardından ABD Başkanı Donald Trump, sosyal medya üzerinden Prevost’u tebrik ederek, “Kardinal Robert Francis Prevost’u Papa seçilmesi dolayısıyla kutluyorum. İlk ABD’li Papa olarak Tarihe geçen Leo XIV ile tanışmayı sabırsızlıkla bekliyorum,” ifadelerini kullandı.

Papa XIV. Leo Kimdir?

Papa XIV. Leo (Robert Francis Prevost), 14 Eylül 1955’te Chicago’da dünyaya geldi. Augustinian Tarikatı’na katıldıktan sonra, 1985–1986 ve 1988–1998 yılları arasında Peru’da cemaat pastörü, piskoposluk görevlisi, ilahiyat öğretmeni ve idari sorumlu olarak görev yaptı. 2001–2013 arasında tarikatın başrahibi olarak yöneticilik deneyimi kazanan Prevost, 2015’te Peru Ulusal Sivil Kayıt Bürosu’nun onayıyla Peru vatandaşlığına geçti ve aynı yıl Chiclayo Piskoposu olarak atandı.

Chiclayo’daki hizmetinin ardından, Papa Francis tarafından 2023’te Piskoposlar Dikasteri Prefekti ve Latin Amerika Papalık Komisyonu Başkanı görevine getirilen Prevost, bu kritik rol sayesinde dünya çapındaki piskoposluk adaylarının belirlenip önerilmesinden sorumlu oldu. Aynı yıl kardinal rütbesine yükseltilmesi, kendisini papalık için öne çıkan adaylar arasında konumlandırdı.

Papa Francis’in 21 Nisan 2025’teki vefatının ardından açılan Konklav’da ABD doğumlu ilk Papa unvanını kazanan Prevost, 8 Mayıs’ta gerçekleştirilen üçüncü tur oylamada Papa XIV. Leo adıyla Katolik Kilisesi’nin 267’nci lideri seçildi. North Amerika’dan çıkan ilk Papa olarak tarihe geçen Leo XIV, uluslararası düzeyde artan görünürlüğü ve yöneticilikteki titizliğiyle dikkat çekti.

Ancak geçmiş dönemdeki kariyerine yönelik eleştiriler de gündemde. Rahipler Tarafından Taciz Edilenlerin Mağdurlar Ağı (SNAP), Prevost’un, Providence Katolik Lisesi’nin eski başkanı Richard McGrath hakkındaki cinsel taciz iddialarına yeterince müdahale etmediğini ve bu nedenle uzun süre görevde kalabildiğini öne sürdü. Bu iddialar, Papa XIV. Leo’nun reform beklentileriyle örtüşen liderlik anlayışı üzerine tartışmaları canlı tutuyor.

Related Posts

Yurttaşlardan, Murat Çalık’ın sağlık durumuna rağmen tutuklu yargılanmasına tepki: ‘İnşallah Ergenekon ve Balyoz davalarında içeride ölen askerlerimiz gibi olmaz…’

CHP’li belediyelere yönelik operasyonlarda tutuklanan ve sağlık sorunları nedeniyle acil tahliyesi istenen Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık için yurttaşlar Beylikdüzü Belediye’si önünde oturma eylemi yaptı. Bir vatandaş, “İnşallah Ergenekon ve Balyoz davalarında içeride ölen askerlerimiz gibi olmaz” dedi.

Yeniden dönüyor

FRANSA’nın başkenti Paris’in en ünlü kabaresi Moulin Rouge’un (Kırmızı Değirmen) kapısındaki değirmenin yelkenleri yenilendi.

İsrail’i ziyaret eden ‘Avrupalı imamlar’a Avrupa İmamlar Konseyi’nden kınama

Avrupa İmamlar Konseyi isimli kuruluş, kendini “Avrupalı imamlar” olarak tanımlayan grubun, İsrail’e yaptığı ziyareti kınadı. Konsey’in açıklamasında, “Sözde imamların işgalci İsrail devletine yaptığı ziyaret ve suçlularla görüşmeleri hakkındaki medyaya yansıyanlar bizi şok etti” denildi.

Devlet Başkanı’ndan protestolara sert tepki: Savaş ilanı

Kenya Devlet Başkanı William Ruto, 7 Temmuz’da yeniden başlayan hükümet karşıtı gösterilerdeki polis karakollarına yönelik saldırıların ve şiddetin, savaş eylemi olarak değerlendirileceği uyarısında bulunarak “Bu kabul edilemez. Artık yeter.” dedi.

Kastamonu’da orman yangını çıktı, 10 hektar alan zarar gördü

Kastamonu’nun Taşköprü ilçesinde anız yangınında alevler ormana sıçradı. Havadan ve karadan yapılan müdahaleyle kontrol altına alınan yangında 10 hektar alan zarar gördü.

2 bin yıl sonra ilk kez gün yüzüne çıktı: İskenderiye Feneri’nin temelleri keşfedildi

İskenderiye Feneri’ne ait kalıntılar, 2 bin yıl sonra Akdeniz’in derinliklerinden çıkarıldı. Mısır Turizm ve Antik Eserler Bakanlığı’nın izniyle yürütülen çalışmalara Fransız arkeolog Isabelle Hairy liderlik etti. Proje kapsamında, toplam 22 dev taş …